7.1.2013

TURKU-MUST


Dodii! Helsinkiläinen ystäväni Elina aikoo uskaltautua kehä kolmosen ulkopuolelle Turkuun tällä viikolla. Hän lähetti minulle tälläisen viestin:

"Hei oon menos ke-to Turkkusseen Juuson kanssa (jotain parisuhdehömppää u know). Onks sulla ehdotuksia mitä Turus vois tehä, missä vois käydä ja mitä pitäis nähdä?- kahvilat, raflat, museot, baarit, klubit, tapahtumat, kaupat/putiikit tms. Kiitsa etukäteen! " 

Ei hätää! Paikallinen Turku-opas palveluksessanne!

Turusta on vaikea puhua mainitsematta jokirantaa ja Aura-jokea. Ne nyt vain ovat niin keskellä kaikkea, jakaen kaupungin kahtia: "täl pual jokke ja tois pual jokke".  Turkuun saapuva ei voi missata jokirantaa. Ja vähän kuten Egyptissä kaikki on keskittynyt hedelmällisen Niilin äärelle, niin myös Turussa suuri osa hyvistä jutuista löytyy ruskean Aura-joen varrelta. 

Esittelen lyhyesti  Turun must-paikat aloittaen kahviloista, ravintoloista ja baareista jatkaen puuhavinkkeihin - niin kulturistille kuin urheilullisemmallekin. 

Kahvilat

Kahvikupillista kannattaa Turussa alkaa etsimään Kristiinankadulla sijaitsevasta Latte Cafesta. Se on Turun pienin ja sympaattisin kahvila, jota pyörittää etelä-afrikkalainen herrasmiesmuusikko Gerard. Kaupungit parhaimmat ja tummimmat kahvit tarjoillaan letkeästi sarkastisten vitsien siivittämänä. Gerard myös leipoo itse kaikki kakut ja keksit kahvilaansa. 

Vegaanisuklaakakkuja ja kulttuuria laidasta laitaan tarjoilee Turun Kirjakahvila. Sen miljöö vie mietteet menneille vuosisadoille, kahvila sijaitsee hieman piilossa Brinkkalan sisäpihalla ihan Tuomiokirkon huudeilla.


 Sieltä voi myös löytää taidenäyttelyn, kesäisin konsertteja ja naapuritalossa kannattaa vierailla Turun Taidelainaamossa. Sen toimintaidea on oiva; jos bongaat kiintoisan taideteoksen, voit vuokrata sen seinällesi alkaen parilla kympillä kuussa. Taulun voi myös maksaa hiljalleen kokonaan omaksi tai jos siihen pitkästyy, käydä vaihtamassa toiseen. Alla Sini-Meri Hedbergin teos sarjasta Aaltoja.

Ravintolat

Ravintoloista suosittelen ehdottomasti jokirannan mestoja. Kesällä kannattaa koluta jokilaivat, mutta näin tammikuussa on mukavampaa herkutella sisällä lämpimässä. Omia lemppareitani jokirannan paikoista ovat sympaattinen Tintå ja pitkäaikainen turkulaisten suosikki-italialaisravintola Sergio's. Molempiin kantsii illaksi tehä varaus, mutta päiväsaikaan lounaalle mahtuu aina.

Jokirannasta, kuuluisan Föri-lautan lähistöltä löytyy jokilaiva, jossa majaansa pitää kasvisravintola Kasviskeidas. Sieltä saa opiskelijahintaan maukkaan kasvislounaan. Jos pelkää tulevansa merisairaaksi jokilaivassa keikkumisesta, löytyy Kasviskeitaan toinen ravintola ihan vakaalta maalta, yliopistoalueelta Henrikinkadulta.
Pieneen nälkään tapaksia tai miksei lounaallekin voi suunnata DiTreviin. 
Sen lähellä Linnankadulla sijaitsee trenditietoisen sisustuskauppa Sisustuksen Koodi.

Baarit

Turusta löytää särmikkäitä baareja, kuten Kuka ja Dynamo, joissa molemmissa pidetään hulvattoman hauskoja teemabingoja viikottain. Itse olen kokenut mm. Munabingon, Avaruusbingon, Metsän eläimet -bingon, Tyttöbingon... Dynamo kuvaileekin legendaarista Siljan bingoa näin: "Viimeiset viisi vuotta tiistai-illat eivät ole olleet tylsiä välipäiviä hummaajien kalentereissa, vaan monille jopa viikon kohokohtia. Siljan bingossa on käyty treffaamassa kavereita, esittelemässä paikalliskulttuuria vieraille, piirtelemässä hävyttömyyksiä bingolappuihin ja metsästämässä yhtä lailla bingopalkintoja kuin elämänkumppaniakin. Aina jotain onnistaa, se on bingossa taattu." Dynamossa pääsee torstaisin osallistumaan myös YouTubeJukeboksiin, eli yleisön lemppari YouTube-pätkiä näytetään screeniltä.
Cup & Pint juna-aseman kupeessa on puolestaan rento olohuonemainen hengauspaikka, josta saa hyvät irish coffeet. Pintin punaiset sohvat ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. Junaa odotellessaan voi kuunnella dj:n tarjoilemia soundeja tai katsella ikkunasta, kun junat lähtevät pois Turusta. (Mutta kuka nyt haluis Turusta pois?)

Satamakapakka Hunsvotissa, pidetään joka perjantai kello 19 tietovisa, jonka pääpalkintona on Pariisin matka. Eksyimme sinne kerran tyttöjen kanssa. Vastassamme oli kovia pappa-joukkueita, joilla oli selvät strategiat (Raimo tuntee urheilun, Pekka elokuvat, Jaska talousmaailman ja Pentti biologian). Sehän oli päivänselvää, että meidän joukkue hävisi pappa-joukkueille, mutta saimme lohdutuspalkinnoksi pullon skumppaa!


Kulttuuria & puuhaa

Turussa leffojaa katsomaan voi suunnata ihan vaan torin laidalle Finnkinoon. Jos ei halua mennä katsomaan Twilightia, niin under ground -leffoja ja dokumentteja löytää Logomon elokuvanäytöksistä sekä Kirjakahvilan sunnuntaibrunsseilta.

Museoista kantsii kurkata modernin taiteen ja samaan aikaan historian museoon Aboa Vetus & Ars Novaan, joka sijaitsee - yllätys yllätys - ihan jokirannassa. Siellä pääsee mm. kävelemään maan alle keskiaikaisen Turun raunioihin, huuuuu! Museon yhteydessä on upeasti sisustettu ja rento Café Aula, jossa on arkisin tarjolla lounasta ja lauantaisin jazz-brunssi.
 Aulasta löytyy myös lapsuuteni lempipatsas, joka on Niki de Saint Phallen kädenjälkeä. 

Kun kävelee jokea pisin satamaan päin, törmää Wäinö Aaltosen museoon. Rakennus on kulmikas kuin betonipalikka.
Sinne kantsii ainakin piipahtaa ihailemaan seinän kokoista akvaariota ja mielenkiintosia vaihtuvia näyttelyitä. WAMin yhteydessä on myös makea matkamuistomyymälä, josta olen usein bongannut persoonallisia synttärikortteja ystävilleni. WAMin yläkerrassa sijaitsee myös valokuvakeskus PERI, jossa on vuosittain tarjolla noin 11 vaihtuvaa, ilmaista valokuvanäyttelyä. Perissä pääpaino on kotimaisessa valokuva- ja videotaiteessa, mutta ajoittain esitellään myös kansainvälisiä taiteilijoita. Peri pyrkii myös antamaan näkyvyyttä nuorille, vielä tuntemattomille tulevaisuuden lupauksille.

Mikäli sisälläsi asustaa käsityöhiiri, kannattaa suunnata Vimman avoimiin taidepajoihin. Ne ovat aina iltaisin ja toimivat ovat drop-in-periaatteella, eli mukaan vaan ja ennakkoilmoittautumista tai sen kummepia taitoja ei tarvita. Siellä voi muun muassa painaa kankaalle oman valokuvan tai piirrostöherryksen.
Kiipeilemisestä jos tykkää, niin suosittelen Turun vanhassa vesitornissa sijaitsevaa Kiipeilypalatsia, siellä soi raskas musiikki ja kevyet lihaksikkaat miehet kiipeävät kattoon. Aloittelija ei tarvitse mukaansa oikeastaan mitään muuta kuin treenivaatteet, valjaat ja kengät saa paikan päältä. Kantsii kuitenkin suosia päiväaikoja, sillä iltaisin seinät ovat ruuhkaiset.  

Mikäli haluaa kokeilla kiipeilyä ilman köysiä, tarjoutuu siihen mahdollisuus Bouldertehtaalla. Siellä kiivetään vain matalia seiniä ja tiputaan pehmeille patjoille.  Vinkki naisille! Kiipeilijänuorukaiset kiipeävät usein ilman paitaa siellä!Bouldertehdas voi olla kiipeilyharrastajalle varsinainen aarreaitta, sillä Bouldertehtaan omistajat pyörittävät kiipeilyvaruste- ja vaateputiikkia. He  tuovat maahan jos jonkinlaisia alan vaatteita ja välineitä. 
Lenkki-intoilijan kantsii jokirannan lisäksi suunnata kuvankauniiseen Ruissaloon katsomaan merta, krumeluureja villoja ja kansallispuistoa. 
Talvisin Ruissalossa voi myös hiihdellä, jos sukset sattui käsilaukkuun mukaan. Ruissaloon on hiukan matkaa keskustasta, joten kannattaa hypätä paikallisbussin (nro. 8) kyytiin. Siellä sijaitsee ympäri vuoden auki oleva Kasvitieteellinen puutarha, jonne pistäytyessään voi luulla tulleensa tropiikkiin.
 Puutarhan jokaisessa kasvihuoneessa on eri lämpötilat ja kerran löysin sieltä myös papukaijan! Kasvitieteellisen kahvilasta saa Turun edullisimpia ja muhkeimpia rinkilämunkkeja!

Laskettelurinteetkin Turusta löytyy (mitä Turussa ei olisi!), eli suuntaa Hirvensaloon.
 Hissilipun voi ostaa päiväksi ja kamat saa lainaan. Jos laskettelu tai lautailu kammoksutaa, kantsii koeajaa Hirvensalon pulkkamäki. Kesäisin samoilla rinteillä voi kurvailla mäkiautoilla. Mutta niissä on aika aatamin aikaiset jarrut, joten kantsii harkita kahdesti...

Jos haluaa keikoille, kantsii tsekata Klubin ohjelmatarjonta.
Isommat spektaakkelit esiintyvät Turkuhallissa tai Logomossa. Logomo avattiin 2011 Turun kulttuuripääkaupunkivuonna ja siitä lähtien siellä on nähty jos jonkilaista häppeningiä. 

Nyt tammikuussa siellä järjestetään muun muassa iso Joogafestivaali 19.1. Kevään aikana luvassa on myös Voice of Finland -musiikkiohjelman suoria lähetyksiä Logomosta, Turku Workout, kaikkien äitien suosikin Jari Sillanpään konsertti, Sunrise Avenuen keikka ja totta kait sokerina pohjalla Rock the Ballet. Logomo on jo paikkana näkemisen arvoinen; vanhaan veturihalliin luotu, upea kulttuurin kehto.

Jos laiskottaa ja haluaa lillumaan veteen, niin poreammeeseen pääsee kylpemään Caribiassa  tai Ruissalon kylpylässä. Kroolaamaan tai vesijuoksrmaan pääsee myös Impivaaran uimahallissa, joka on just rempattu priimaan kuntoon.

Turku-päivän päätteeksi voi vielä käydä ostamassa mummolle kortin kauppahallista.

Jos unohdin jotain oleellisen tärkeää Turusta, vinkatkaa ihmeessä.
Ja lämpöisesti tervetuloa Turkuun Elina &  muut! :) 



kuvat: 1. 2, 3, 45, 5+6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 12+ 13, 14

4 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Olen ihan rakastunut Turkuun nyt näiden kahden asumisvuoden aikana. Mutta en ole läheskään tarpeeksi hyödyntänyt sen antia. Ihaillut vaan maisemia keskustassa ja tietysti kotikulmilla Katariinanlaaksossa, jonka luontopolkua suosittelen myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sonja! Mennään yhdessä joku päivä kaffille ja hyödynnetään Turun antia! Eevert voi toki kanssa tulla mukaan ;)

      Poista
  2. Ahaha, Elina laitto saman viestin mullekin ja vastasin melko samalla tavalla : D Sai sitten neiti kahteen kertaan asiat. Kertaus on opintojen äiti.. :) t. Aikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahahahaa! Great minds think alike! Olivat kuulemma jo ehtineet toteuttaa meidän listoilta aika monta paikkaa ja juttua!

      En malta oottaa, että oot taas takas Turussa, maailmanmatkaaja-Aikku : )

      Poista

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.