18.12.2012

DIY kynttilät

En ole ikinä pitänyt itseäni suoranaisesti käsistä taitavana ihmisenä (haha). 

Mutta onnistuin kuitenkin tekemään itse kynttilöitä Vimman kynttiläpajassa.
Olemme aiempina vuosina tehneet kynttilöitä kotona, mutta tänä vuonna emme siihen ryhtyneet, sillä se on niin sotkuista puuhaa. Tarvikkeita voi kyllä tilata helposti netistä tai hankkia askarteluputiikeista.

Tässä siis kynttiläpajassa syntyneet tuotokset. Puolet kynttilöistä on Janssonin kädenjälkeä.

 Aiomme paketoida kynttilöitä myös rakkaille joululahjoiksi. Ainakin mummojen sydämet sulaa, kun "JANI ON TEHNYT OMIN PIKKU-KÄTÖSIN KYNTTILÖITÄ".
Ja miten kynttilät saatiin aikaan? 
Tässä 10-vaiheinen selostus siitä, miten nämä luomukset tehtiin:

1. Aluksi kynttilöistä ei ole tietoakaan. Puukeppeihin teipataan kiinni kynttilöiden sydänlangat, joiden ympärille kynttilät alkavat pikkuhiljaa muodostua. Puukeppeihin laitettiin nimet, jottei nirunarut menneet naapurin kanssa sekaisin.
 2. Narujen päähän laitetaan painoiksi klipsut, jotta kevyet narut eivät tarttuisi alkuvaiheessa toisiinsa. Näiden avulla kynttilöistä saadaan suorempia.
 
3. Kynttilälankoja dipataan kuumassa steariini-parafiini-kattilassa.  Kynttilät tulee kastaa kattilassa nopeasti, etteivät aiemmat kerrokset ehdi sulaa pois. Ennen kuin dippaa uudestaan, tulee aiempien kerrosten antaa rauhassa kuivua ja viiletä hetki. Näin kynttilät alkavat pikkuhiljaa muotoutua.
4. Dippausvaiheeseen on hyvä varata aikaa. Itse laskin, että dippasin kynttilöitäni kattilassa noin 30-40 kertaa. Helppo tapa varmistaa se, ettei kynttilää dippaa liian usein tai nopeasti on kastaa kynttilöitään vuorotellen kaverin kanssa.
5. Jos kädet väsyvät, voi kynttilät laittaa hetkeksi lepäämään puurimojen päälle. Kun kynttilät ovat kasvaneet kynän paksuisiksi, voidaan painopunnukset leikata kynttilän alareunasta pois.
6. Kun kynttilöistä on saatu tarpeeksi paksuja, on niiden annettava kuivua noin vartin verran ennen kuin niitä voi alkaa värjäämään.
7. Ennen värjäämistä kynttilät irrotetaan puurimoista. Jos haluaa hifistellä, voi kynttilän ympärille virittää esimerkiksi maalarinteipillä raitoja.
Välivaroitus: kynttilöitä tehdessä saattaa kasvaa sarvi otsaan. Niin kävi siskolleni. True story.
8. Siirrytäänpä mustavalkoisista kuvista värillisin, jotta värien kirjo välittyy paremmin. Värjääminen siis tapahtuu upottamalla kynttilät väriä sisältävään kuumaan steariiniin. 
Kynttiläpajassa väreinä olivat punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Väriyhdistelmiä voi testata pieniin mallikynttilänpätkiin, jos ei heti halua tuhria varsinaisia kynttilöitään. 
9. Värejä yhdistelemällä ja lisäämällä kynttilöihin lisää värikerroksia, saa hauskoja sekoituksia ja murrettuja värejä. On kuitenkin huomioitava, että kynttilöiden on annettava kuivahtaa hetki ennen seuraavan värin lisäämistä. Myös värikerrokset tuovat kynttilälle luonnollisesti lisäpaksuutta, mikä on hyvä muistaa, jos on suunnitellut laittavansa kynttilät johonkin tiettyyn kynttilänjalkaan.
10. Hifistelykynttilöistä irrotettiin maalarinteipit ja sen jälkeen niitä dipattiin vielä kerran "huurrekattilassa". Huurre ei ole varsinainen väri, vaan siinä on sekoitettu muistaakseni 30% steariinia ja 70 % parafiinia. Sillä saa aikaan kynttilän pintaan valkoisen huurteen.
Kynttiläpajan essut olivat näkemisen arvoiset.
  Kun kynttilät olivat valmiit, ne vielä paketoitiin paperiin.
Ja mitä tämä lysti maksoi? 
Vimman kynttiläpajassa ehdin kahden ja puolen tunnin aikana tehdä kahdenksan kynttilää. Yhden kynttilän kappalehinta on 0,5€. Eli kahdeksalle uniikille kynttilälle materiaalihintaa tulee yhteensä "huimat" neljä euroa. Osallistumismaksua kynttiläpajaan ei ole, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Vaikka Vimma on nuorille suunnattu paikka, voi pajoihin osallistua kaikenikäiset. Tämän vuoden pajat ovat jo täpötäynnä ja succé, mutta ensi vuonna sitten taas! Vimman kurssitarjontaa vuodelle 2013 voi kurkkia täältä.









1 kommentti:

  1. Kylläpäs tulikin kauniita. Näyttää helpommalta kuin se kutominen, mutta aina se näyttää helpolta, kun joku muu sen tekee :)

    VastaaPoista

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.