5.2.2013

Jussi-gaala 2013

Suomen elokuva-alan kerma kokoontui viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalle seuraamaan ketkä palkittaisiin elokuvavuoden 2012 saavutuksista Jussi-patsaalla. 

Seurasin Jussi-gaalaa ja palkintojen jakautumista mielenkiinnolla.  
HS:n Veli-Pekka Lehtonen kirjoitti tänään artikkelissaan "Jussi-gaala muuttui protestiksi" osuvasti tämänkertaisten Jussi-palkintojen jakautumisesta ja voittajavalintojen takana piilevästä asennemuutoksesta suomalaisella elokuvakentällä. Mediassa on kiinnittetty huomiota etenkin siihen, että parhaan elokuvan tittelin vei suurien ennakkosuosikkien nenän edestä pienen budjetin tuntematon tulokas Kohta 18 sekä siihen, että parhaan ohjauksen palkinto meni 30 vuoden tauon jälkeen naisohjaajalle, samaisen elokuvan ohjaajalle Maarit Lallille. Mustat hevoset olivat ilmeisesti illan trendi: parhaan miespääosan pystin nappasi symppis Eero Ritala roolistaan Kulman pojat -elokuvassa. Samassa kategoriassa ehdokkaina olivat myös konkarinäyttelijät Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri. Lue Lehtosen koko artikkeli täältä.

Parhaan miespääosan ja naispääösan Jussi-voittajat Eero Ritala ja Laura Birn (Kuva: MTV)

Mielenkiintoisia olivat myös haastattelut punaiselta matolta. Useissa haastatteluissa näyttelijät korostivat, että vuosi 2012 oli kotimaisen elokuvan juhlaa, sillä "yleisö löysi suomalaisen elokuvan", mutta samalla he - mukaan lukien Outi Mäenpää ja Krista Kosonen -  peräänkuuluttivat parempia käsikirjoituksia ja lisärahoituksen tarvetta käsikirjoitusten kehittelyyn tulevaisuudessa.

Elokuvavuoden 2012 mieleenpainuneimpia kotimaisia elokuvia itselleni olivat Puhdistus ja Härmä. Molemmissa oli vahvoja näyttelijäsuorituksia, upeita lokaatioita, vaikuttava musiikki ja ennen kaikkea silmää hivelevä kuvaus sekä leikkaus. 
Made in Finland -leffat kunniaan!  

Vuoden 2012 kotimaisten elokuvien Jussi-voittajat kategorioittain

PARAS ELOKUVA
Kohta 18 – Maarit Lalli
OHJAUS
Maarit Lalli – Kohta 18
MIESPÄÄOSA
Eero Ritala – Kulman pojat
NAISPÄÄOSA
Laura Birn – Puhdistus
MIESSIVUOSA
Santtu Karvonen – Juoppohullun päiväkirja
NAISSIVUOSA
Liisi Tandefelt – Puhdistus
KÄSIKIRJOITUS
Maarit Lalli, Henrik Mäki-Tanila – Kohta 18
KUVAUS
Rauno Ronkainen F.S.C. – Puhdistus
MUSIIKKI
Karsten Fundal – Säilöttyjä unelmia
ÄÄNISUUNNITTELU
Kirka Sainio – Puhdistus
LEIKKAUS
Riitta Poikselkä – Kovasikajuttu
LAVASTUS
Ulrika von Vegesack – IronSky
PUKUSUUNNITTELU
Tiina Wilén – Miss Farkku-Suomi
MASKEERAUSSUUNNITTELU
Riikka Virtanen – Puhdistus
DOKUMENTTIELOKUVA
Kovasikajuttu – ohjaajat Jukka Kärkkäinen, J-P Passi
BETONI-JUSSI
Anneli Sauli
YLEISÖÄÄNESTYKSEN VOITTAJA
Nightmare – Painajainen merellä



Käykäähän ihmiset elokuvissa. Elokuvat tarjoavat ajateltavaa, vievät ajatukset muualle, toisaalta kohdistavat katsojan ajatuksia haluttuun asiaan ja antavat ennen kaikkea mahdollisuuden oivaltaa paitsi itsestä myös ympäröivästä maailmasta täysin uusia asioita.

2 kommenttia:

  1. Musta oli lisäks just parasta, että pääosa-Jussit nappas nuoret näyttelijät, se, että Eero sai sen tuollaisesta "kevyestä" roolista. Laura ei ollut yllätys, mutta oikeaan osoitteeseen meni. Ja mikä look! Ja mahtia, että maskeeraus palkittiin myös.

    VastaaPoista
  2. Niin oli! Pääosapalkinnot menivät just nappin! :)

    VastaaPoista

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.