16.7.2014

Navigare necesse est

”Kaikki paitsi purjehdus on turhaa”, totesivat jo muinaiset roomalaiset ja Lasse Mårtenson. Päätin ottaa vinkistä vaarin ja lähteä määrittelemättömäksi ajaksi seilaamaan isäni ja Pirjon kanssa. He olivat ehtineet seilata Hallberg-Rassyllaan jo Maarianhaminaan, josta hyppäsin miehistöön mukaan.

Vietimme päivän Maarianhaminassa Ålands pankakaa maiskuttaen ja hyvää jazzia kuunnellen rannassa kuunnellen. Maanantaina suuntasimme vain lyhyen matkan Maarianhaminan eteläpuolelle saareen, jonka nimi on Kobba Klintar

Saari on monelle risteilymatkustajalle tuttu. Juuri se, jonka kohdalla moni huokailee sen laivan ikkunasta nähdessään: ”Oi, kunpa saisi tuollaisen yksinäisen talon kallioluodolta” ja ”Kukakohan tuolla asuu?”, ”Kuuluukohan tuo kenellekään?”, ”Tuleeko tuonne postivene?”, ”Onkohan joku kirjailija kirjoittanut kirjoja tai rakkausrunoja tuolla luodolla?”

Tuo valkoinen talo keskellä luotoa on aikoinaan ollut luotsiasema ja sieltä on ollut tärkeää soittaa sumutorvea laivoille aina huonon näkyvyyden sattuessa. Suuren suuri sumutorvi on edelleen saaressa nähtävillä, valkoisen talon vintillä. Luotsitoimintaa saarella ei enää ole.

Nykyään saari on lähinnä monen päiväretkikohde, mutta tarvittaessa suojaisessa satamassa voi myös yöpyä. Saarella toimii suloinen kahvila, Kobba café, jota pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Se on auki kesäisin keskiviikosta sunnuntaihin. Muutenkin aktiivinen yhdistys pitää saaren mukavassa kunnossa matkailijoille. Yhdistyksen ja innokkaiden vapaaehtoisten voimin saarelle on muun muassa rakennettu huikean hieno pooki ja rakennuksia on kunnostettu. Myös monet ahvenanmaalaiset yritykset tukevat saaresta huolehtimista.

Kobba Klintarilla on hauskoja patsaita ja puuveistoksia, jotka tuovat hymyn huulille. Suosittelen piipahtamaan, jos liikutte veneellä noilla kulmilla!


Lisää saaristojuttuja tulossa pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.