30.3.2014

Etätyön 10 kultaista kikkaa

Olen niin onnekas, että saan  vapaasti määritellä omalle työnteolleni ajan ja paikan.
Työskentelen yleensä toimistolla Helsingissä kolmesta neljään päivää viikossa. Vastapainoksi reissaamiselle pyrin järjestämään aina mahdollisuuden pitää muutaman etätyöpäivän kotikonttorilta Hangosta käsin.

Listasinkin etätyöskentelyn 10 kultaista kikkaa, jotka helpottavat ja tehostavat etätyöpäivääsi.
Vinkit pohjautuvat omiin kokemuksiini. Usein kantapään kautta oppiminen on tehokkainta.  Näillä kikoilla teet etätyöskentelystäsi huomattavasti mielyttävämpää - ilman kantapäiden kolhimista.

1.  Infoa työkavereitasi.
Etätyöskentelyn mahdollisuuden on ennen kaikkea tarkoitus lisätä työyhteisön joustavuutta. Meillä Supersonilla on tapana infota etäpäivistä aina viikon alussa, jolloin kollegat voivat suunnitella yhteisten tapaamisten ajankohdat kaikkien kalentereihin sopiviksi. Itse viestitän myös muille mistä kanavista ja mihin aikaan olen parhaiten tavoitettavissa etätyöpäivän aikana.

2. Sinä olet aikasi herra/rouva/neiti.
Etätyöpäivässä parasta on se, että kotona työskentelyn voi aloittaa ilman huonoa omaatuntoa jo vaikka kukonlaulun aikaan, tai sitten leppoisammin aamupäivällä lehteä selaillen. Muista myös tauot kotona ollessasi. Lounas, kaffe ja pieni lenkki kesken päivän virkistävät kummasti.

Oma näkemykseni on se, että yhteisistä sovituista deadlineista pidetään kiinni - työskentelitpä sitten mistä tahansa. Lisäksi pyrin hoitamaan kaikki asiakasyhteydet toimistoaikaan. Moni varmasti tuntee lähipiiristään sen yhden työmyyrän, joka tykittää meilejä aina yhdentoista aikaan illalla. Hänestä ei yleensä pidetä.  Tällainen tuo turhaan työasiat iltaisin muille mieleen. (Älypuhelinten vitsaus kun on, että moni selaa meilejä älypuhelimestaan huomaamattaan lähes 24/7.)

3. Asennoidu työpäivään, ei kodin siivouspäivään.
Etätyöpäivää aloittaessaan  on hyvä pitää mielessään se, että siivouspäivä ja etätyöpäivä ovat kaksi eri asiaa. Älä puijaa itseäsi ja keksi sijaistekemistä, kun tylsät tai haastavat työtehtävät odottavat. Pyykit, imurointi, pölyjen pyykiminen, mattojen tomutus ja lattialankkujen moppaus voivat kyllä odottaa oikeaa siivouspäivää. (Ja mikä parasta, jos ne saa delegoitua jollekulle muulle!)

4. Tee myös lähipiirillesi selväksi, että olet kotona töissä.
Olen huomannut, että välillä minun odotetaan pyykänneen ja kokanneen päivän aikana. Etätyöpäivän pelisääntöjen ja tarkoituksen kertaus perheelle voi toisinaan olla tarpeen.

5. Kiinnitä ergonomiaan huomiota
Työskentelitpä sitten kotona, kahvilassa tai kulkuneuvossa, muista hyvä ergonomia. Suosittelen panostamaan hyvään työtasoon, tuoliin ja langalliseen hiireen. Myös kaiken maailman satulatuolit sunmuut kiikkukaakut ovat ergonomiatädin suosittamia. Muuten näytät Quasimodolta jo nelikymppisenä. Ja jos näytät jo, aloita kiireen vilkkaan vaikka aikuisbaletti.

6. Tekniikka & ohjelmistot ajan tasalla
Oikeat ohjelmistot ovat onnistuneen etätyöskentelyn kannalta oleellisia ja ne tarjoavat mm. mahdollisuuden pitää videopalavereita kollegoiden kanssa. Itse käytän Skypen Premium-versiota, jolla voi helposti pitää useamman hengen videoneuvotteluita ja tarvittaessa esim. jakaa oman näytön kaikille osallistujille. Myös Google Hangout ja Microsoft Lync ovat toimivia.

7. Ympäröi itsesi kauniilla ja inspiroivilla asioilla.
Kun työskentely-ympäristösi on kaunis ja inspiroiva, myös ajatus virtaa vapaammin. Itse olen tästä ääriesimerkki. En voi työskennellä ollenkaan pölyisessä, sotkuisessa tai epäharmonisessa tilassa, jossa päivänvaloa ei näy paperipinojen takaa. Tässä kuva omasta työpisteestäni. Pidän tärkeänä, että käden ulottuvilla on aina raikasta vettä, lempikyniä, tarpeeksi muistilehtiöitä ja kauniita valokuvia. Ilman niitä työskentelyfiilis on tukkoinen :)

8. Älä väheksy ajattelutyötä.
Koen, että etätyö parantaa omaa luovuuttani ja tuottavuuttani sekä antaa voimia jaksaa haastavien työtehtävien parissa. Kotitoimiston rauhassa saa tilaa omille ajatuksilleen. Usein sijoitankin konseptointia ja budjetointia juuri etätyöpäiville. Olen huomannut, että ideointia ja ajatustyötä pidetään liian usein kaiken muun työskentelyn päälle tulevana "näkymättömänä työnä". Muista pitää myös siitä kirjaa, se on arvokasta ja aikaavievää duunia!

9. Irtaudu töistä ajoissa.
Älä venytä tarpeettoman pitkäksi etätyöpäivääsi. Aseta itsellesi selkeä takaraja, jolloin kone sulkeutuu.
Ja sulje se myös silloin.

10. Levitä etätyöskentelyn iloa myös muille.
Etätyö sopii jokaiselle, kun peruspilarit ovat kunnossa. Etätyöskentely on ollut pelastukseni nyt kun olen valinnut asuvani täällä Suomen äärimmäisessä kärjessä, Hangossa ja työt ovat toisaalla. Olen onnenpekka sen suhteen, että työskentelen organisaatioiden kanssa, jotka ymmärtävät, hyväksyvät ja panostavat joustavaan työn tekemisen kulttuurin.

 Kannustan jatkuvasti uusia ihmisiä kokeilemaan etätyöskentelyä. Se tuo taloudellisia, ekologisia ja inhimillisiä hyötyjä.

Tietenkään etätyönteko ei toimi jokaisella alalla, mutta toivon, että yhä useampi organisaatio pysähtyisi hetkeksi tarkastelemaan omaa työntekonsa tapaa. Uusilla ajatuksilla ja toimintatavoilla saadaan onnellisempia ja samalla tuottavampia työntekijöitä.


Tehokasta alkavaa (työ)viikkoa!
Kuulisin mielelläni myös sinun kokemuksiasi etätyöskentelystä tai oman työpaikkasi suhtautumisesta siihen.


PS. Täällä syy siihen, miksi viihdyn Hangossa niin hyvin ja täällä ensifiilikset, kun noin vuosi sitten kaupunkiin muutin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.