Näin värjäät itse kotona hauskan väriset kananmunat, jotka ilahduttavat takuulla pääsiäisherkuttelijoita.
Keitä ensin väriliemi valmiiksi. Jotta väri tarttuu liemeen, tarvitsee sitä keittää noin 20 minuuttia. Jäähdytä liemi.
Sininen väri: lisää veteen punakaalia.
Oranssi väri: lisää veden joukkoon kelta- ja punasipulin kuoria.
Vaalean vihreä väri: laita veteen reilusti persiljaa (nyt testissä vihreän sävy jäi hyvin vaaleaksi, joten persiljaa saa ensi kerralla heittää enemmän mukaan).
Sen jälkeen keitä kananmunat sopivan koviksi, oman makusi mukaan.
Laita kananmunat väriliemeen lillumaan, lisää tilkka etikkaa ja pidä yön yli jääkaapissa.
Väri tarttuu munankuoriin mukavasti, kun saavat olla liemessä värjäytymässä noin 10-12h.
Näistä värjäysvinkeistä kiitos ystävillemme Marjalle & Maunolle!
Oma suosikkini on tuo kaunis syvän sininen.
Meidän perheen pääsiäisperinteisiin kuuluu joka vuosi "jäitsän" iskeminen. Ideana on testata, kenen keitetty kananmuna on vahvin. Jokainen pöydän ääressä istuja lyö vuorollaan vierustoverin kanssa ensin kananmunansa tylpän pään ja sitten terävän pään yhteen. Sen jälkeen katsotaan, kenen muna selviää ehjänä pisimpään. Voittaja saa tottakai onnea koko seuraavalle vuodelle. Perinne kumpuaa alunperin Karjalasta, josta äitini suku on lähtöisin.
Pääsiäinen kului tänäkin vuonna hyvän ruuan äärellä, pelaillessa ja pihalla pääsiäispupun piilottamia suklaamunia etsiessä.
Lisäksi juhlimme kolmet synttärit (25v, 30v ja 55v), joten juhlahumua ei ole puuttunut tästä pääsiäislomasta.
Pääsiäissunnuntaina äitini oli kokannut karitsan potkaa punaviinikastikkeen ja uunikasvisten kera. Liha oli saanut muhia padassa yrttien kanssa monta tuntia, joten se oli suussasulavan pehmeää. Kyytipojaksi nautimme tuhtia punaviiniä.
Jälkkäriksi kokeilimme perinteisen pashan sijaan uudenlaista, nopeasti koottavaa pääsiäispashaa tämän Helsingin sanomista bongatun reseptin mukaan:
Aloita pashan valmistaminen sulattamalla voi.
Sekoita rahka ja tomusokeri keskenään kulhossa. Lisää voisula voimakkaasti vatkaten.
Lisää sitruunamehu, appelsiininkuori ja rusinat.
Vatkaa toisessa kulhossa ranskankerma, kerma, tomusokeri ja sitruunankuori vaahdoksi.
Kuori ja pilko appelsiinit. Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla kullanruskeaksi.
Kokoa pasha laittamalla purkkien tai lasien pohjalle ensin appelsiininpaloja ja lusikallinen lemoncurdia eli sitruunatahnaa. Lisää päälle rahka-rusinatäytettä, sen jälkeen appelsiinipaloja. Laita purkkiin seuraavaksi ranskankerma -täytettä. Lisää purkin pinnalle vielä appelsiininpaloja sekä mantelilastuja.
Nauti!
Sekoita rahka ja tomusokeri keskenään kulhossa. Lisää voisula voimakkaasti vatkaten.
Lisää sitruunamehu, appelsiininkuori ja rusinat.
Vatkaa toisessa kulhossa ranskankerma, kerma, tomusokeri ja sitruunankuori vaahdoksi.
Kuori ja pilko appelsiinit. Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla kullanruskeaksi.
Kokoa pasha laittamalla purkkien tai lasien pohjalle ensin appelsiininpaloja ja lusikallinen lemoncurdia eli sitruunatahnaa. Lisää päälle rahka-rusinatäytettä, sen jälkeen appelsiinipaloja. Laita purkkiin seuraavaksi ranskankerma -täytettä. Lisää purkin pinnalle vielä appelsiininpaloja sekä mantelilastuja.
Nauti!
jee Ralle! Kiva, että kirjoitat. Pitäis itsekin taas...
VastaaPoista