10.7.2013

Fiilistelyä Fiskarsissa


Kotimaanmatkailu on sitten ihanaa! Ajatuksissani lennähdin keski-Eurooppaan, Seinen varrelle istumaan viinilasi kädessäni. Tämän fiiliksen sai aikaan Fiskars.

Helteisenä sunnuntaina suuntasimme perheen kanssa tutkailemaan kaunista käsityöläisten ja kesäturistien kansoittamaa pikkukaupunkia.
Kotimainen design, käsityöt ja herkkuruaat ovat Firskarsissa hyvin edustettuina. Aikaa kannattaa varata enemmän kuin pari tuntia, meillä meinasi tulla kiire. Putiikeissa, näyttelyissä ja ravintoloissa saisi hyvin vietettyä koko päivän. Paikka on myös niin syötävän söpö ja kuvauksellinen, että valokuvia voisi räpsiä joka askeleella - minne vain katseen kääntää, silmää lepää.






Tunnetuimpia tämän kylän tuotteita ovat todennäköisesti nämä oranssit kaverit, joita nykyään saa lähes missä värissä ja koossa tahansa. Tuo saksien kehityshistoria on kiehtova!  
Fiskarsin historiaan pystyy tutustumaan kokonaisen museollisen verran. Vaarini on aikoinaan ollut suunnittelemassa vasenkätisten saksia Fiskarsin tuotekehityksessä.

Ihastuin näihin Second Chancen huiveihin, jotka on valmistettu Suomessa kotimaisista kankaista. Kesän 2013 malliston vaatteissa toistuu vanhoista hopealusikoista muodostuva kuosi -  Queen of the Day  - ja se on Maija Nuppulan suunnittelema.
Kuolasin myös kierrätysmetalleista valmistettuja korviksia, jotka sopisivat huivin kanssa mahtavasti yhteen.
Jani tutkaili Jalon myymälässä taidokkaasti valmistettuja sormuksia. Mahdollista on myös suunnitella täysin omannäköinen koru, valitsemalla kaikki materiaalit ja muodot itse. 
Fiskarsin lukuisista putiikeista löytyy myös  ihania keramiikka-aarteita.
Visuaalista silmää ilahduttava maitokannu. Maitotölkit kun ovat lähtökohtaisesti niin rumia ruokapöydässä. Tuollaisen kelpuuttaisin myös maljakoksi.

Kotia piristämään nappasin Desicon kynttilöitä kokonaisen värisarjan. Vedenvihreä ja turkoosi tuntuvat tällä hetkellä hyviltä väreiltä. 
Lopuksi pistäydyimme vielä lounaalle Ravintola Kuparipajaan, joka sijaitsee leppoisasti virtaavan kosken kyljessä. 

Fiskarsissa hienoa on se, että koko kylä on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja historiaa arvostaen. Menneiden vuosien kerrokset saavat näkyä. Jos haluaa karata kotikulmien ankeutta ja mahdollista harmautta, suosittelen päiväretkeä Fiskarsiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida ajatuksia omalla nimelläsi, kirjautuneena käyttäjänä tai anonyyminä.